1- اول آدرس ایمیل www نمی گذارند. 2- اینترنت یک شبکه است که برنامه و یا آیکون ونشانه ی خاصی ندارد. معمولا ً بیشترافراد، شبکه ی اینترنتی را با یکی از موتورهای جستجوی اینترنتی بنام «اینترنت اکسپلورر» که دارای علامت e آبی رنگ و یکی از محصولات شرکت Microsoft است؛ اشتباه میگیرند. در حالیکهInternet Explorer و یا دیگر موتورهای جستجو، به شما کمک می کند از این «شبکه»(اینترنت)، برای دیدن سایت های مختلف استفاده کنید. درست مثل اینکه می توانید برنامه ی کانال های تلویزیون را با یک تلویزیون Panasonic یا با یک تلویزیون Sony یا با هر مارک دیگری ببینید…برنامه های دیگری هم وجود دارند که کار آن e آبی را می کنند و حتی خیلی بهتر! مثل Safari، Chrome، Opera یا Firefox که می توانید از آنها استفاده کنید. 3- جهت چت کردن لازم نیست که حتما ً و فقط از مسنجر یاهو استفاده کنید. یاهو، یکی از شرکت هایی است که سرویس چت اینترنتی را مثل گوگل، اسکایپ و ... ارائه می کند و البته در ایران بخاطر رایج بودن آن، شهرتی بیشتر دارد. ولی دانسته باشید که با دیگر مسنجرها، از جمله ICQ، MSN Messenger یا Gtalk و… هم می توانید، جهت چت کردن استفاده کنید. 4- شاید شنیده باشید که افراد از شماره های مختلفی جهت توصیف برنامه ی کامپیوتری خود استفاده میکنند؛ مثلا ً ویندوز 98 و... ولی هر کامپیوتری الزامآ ویندوز نیست. مثلا ً یک کامپیوتر را، خاموش فرض کنید! اصلآ به آن چه روی صفحه ی مانیتورش دیده می شود فکر نکنید. این وسیله ی الکترونیکی، به خودی خودش یک جعبه ی ایست، با هزاران سلول الکترونیکی آماده ی ذخیره ی اطلاعات، به نام کامپیوتر. برای فعـّال سازی و روشن کردن آن، باید یک برنامه، روی آن نصب کرد تا بتوانیم از آن استفاده کنیم. به این برنامه ها می گوییم سیستم عامل یا Operating System یا OS. یکی از معروف ترین این برنامه ها، محصول شرکت مایکروسافت به نام «ویندوز»، که نسخه های مختلفی هم داره و مطمئنم همگی شما با آنها آشنا هستید، مثل ویندوز 98 یا ویندوز xp یا ویستا. نکته ی جالب اینجا است که هیچ اجباری به استفاده از ویندوز نیست و میتوانید از سیستم های عامل دیگر استفاده کرد. این تصور غلط به خاطر سلطه ی مایکروسافت بر روی بازار به وجود آمده؛ درحالیکه شرکت های مختلف و مشابهی وجود دارند که در این صنعت با مایکروسافت در رقابت هستند و خودشان سیستم عامل مستقل تولید می کنند.به عنوان مثال، شرکت Apple سیستم عامل Mac را دارد. یا مثلآ سیستم عامل Ubuntu مال شرکت Canonical است.
5-فایروال Firewall همان آنتی ویروس نیست: هر دو امنیت کامپیوتر را تامین می کنند اما با یکدیگر فرق دارند. فایروال یا دیواره ی آتش، مثل یک گارد ونگهبان است که شما دم درب ورودی خانه بگذارید؛ تا از ورود افراد خطرناک جلوگیری کند. در حالیکه آنتی ویروس همچون یک محافظ شخصی است که دائم همراه شماست و اگر کسی به هرنحوی توانست گارد حفاظت دم درب خانه را دست به سر کند ویا یواشکی از دودکش شومینه، وارد خانه شد، او را دستگیر کند. 5- تفاوت فایل، فولدر و درایو: اصلآ به کامپیوتر فکر نکنید، «درایو» مثل طبقه ای است که شما پوشه های مختلف اسناد تان را در قفسه ی اسناد، در آن نگهدای می کنید. «فولدر» همان پوشه هایی است که اسناد در آنها وجود دارند. و هر«سند» موجود در پوشه همچون یک «فایل» محسوب میشود. در نتیجه من اگر از شما بپرسم فلان سند کجاست؟ شما می گویید: طبقه ی دوم، پوشه ی سبز رنگ، آخرین برگه. حالا اگر بپرسم اون تحقیق شیمی که دانلود کردی کجاست؟ چه می گویید؟ درایو C، فولدر Shimi، فایل shimi.pdf یا مدل کامپیوتری تر: C:\Shimi\shimi.pdf این طور بخوانید، سی، دو نقطه، بک اسلش، شیمی، بک اسلش، شیمی دات پی دی اف. نکته اینکه درایو ها تعداد شان زیاد نیست وبا اسامی C و D و E مشهورهستند. فولدرها یا پوشه ها هم که آیکون زرد رنگ شان مشخص است. فایل ها را نیز می توانید اینگونه بشناسید: وقتی روی هر آیتمی که کلیک می کنید و دیگه جلوتر نمی توانید بروید؛ آن آیتم یک فایل است. به عنوان مثال وقتی روی یک فولدر کلیک می کنید وارد آن می شوید، دوباره می توانید چیزی انتخاب کنید… در نتیجه این یک فایل نیست.اما اگر روی یک عکس کلیک کنید فقط همان عکس، باز می شود و دیگر داخل آن عکس، پوشه های دیگر، یا فایل های دیگر وجود ندارد. در نتیجه آن عکس، یک فایل است.به عبارتی هر آیتمی که یک پسوند داشته باشد، مثلآ txt. یا jpg. و… را یک فایل گویند. 6- پسوند فایل ها یعنی چه؟ پسوند اون سه حرف آخر اسم هر فایل را پسوند آن فایل گویند که به ویندوز و شما، نوع فایل را به شما منتقل میکند. به عنوان مثال یک فایل متنی که فقط حاوی نوشته است، پسوندش txt. است. عکس های واقعی مثل آنهایی که با دوربین عکاسی می گیرید عمومآ دارای پسوند jpg هستند. عکس های کارتونی و کامپیوتری و غیر واقعی هم عمومآ gif یا png هستند. فایل های فشرده شده، عمومآ دارای پسوند zip یا rar هستند که آنها را باید با برنامه های مخصوصی مثل Winzip یا WinRAR باز کنید. فایل های اجرایی مثل فایل های برنامه ها، یا فایل های Setup بازی ها و… هم عمومآ دارای پسوند exe. هستند.آهنگ ها هم که عمومآ mp3 یا wav هستند.پسوند فایل ها اطلاعات زیادی به ما می دهند. مثلآ اگر کسی یک فایل به شما داد که پسوند آن exe. بود و گفت این عکس خودم است. دارد دروغ می گوید! احتمالآ به جای عکس، یک برنامه مخربی مثل یک ویروس است.
7- تفاوت وبلاگ و وب سایت: وبلاگ از جمله چیز هایی است که تعریف دقیقش کمی سخت است. یک باور اشتباه اینه که هر وب سایت، آدرسی مستقل دارد. مثلآ www.microsoft.com یک سایت است اما microsoft.persianblog.ir یک وبلاگ است. در حالیکه این تعریف اشتباه است. وبلاگ جایی است که – عمومآ – یک نفر، یادداشت هایی می نویسد. این یادداشت ها می تواند شخصی، تخصصی یا عمومی باشد. وبلاگ ها بر پایه یکی از برنامه های مدیریت محتوا، نظیر وردپرس هستند. همچنین می توانند روی سرویس دهنده های وبلاگ آنلاین باشند، مثل Blogspot یا Persianblog و… که در این صورت آدرس آنها به شکل hamid1385.blogspot.com و… درمیاید. اکثر وبلاگ ها شامل بخش نظرات هم هستند که خوانندگان از این طریق با نویسنده در ارتباط هستند و نظر خودشان را به اطلاع نویسنده می رسانند. هم وبلاگ و هم وب سایت می تواند متعلق به یک نفر، چند نفر یا یک شرکت باشد، در نتیجه نمیتوان براساس مالکیت یا مخاطب، وبلاگها را از وب سایتها تشخیص داد. اما عموما ً وبلاگ متعلق به یک نفر است و شما با ورود به آن می دانید که در حال خواندن نوشته چه کسی هستید. بیشتر وبلاگ ها غیر رسمی تر از وب سایت ها هستند.یک تفاوت دیگر هم این است که وب سایت ها عموما ً سرویس یا محصول خاصی را جهت تبلیغ یا فروش ارائه میکنند؛ اما وبلاگ ها – حداقل مستقیما ً – سرویسی ارائه نمی کنند و فقط حاوی نوشته های نویسنده هستند. 8- پراکسی (proxy) یا آدرسهای «آیینه» در اصل ف*ی*ل*ت*ر شکن نیست و هیچ ربطی هم به آن ندارد. باز به کامپیوتر اصلآ فکر نکنید تا با یک مثالی ساده و مملوس تفاوت را عرض کنم. مثل اینکه من به شما تلفن بزنم و بگویم اگر می توانید سر راه برو فلان کتاب فروشی وببین آیا فلان کتاب را داره؟ شما می روید و از همانجا به من زنگ می زنید، می گویید: بله مثلآ فلان کتاب، جلدش این رنگیه، قیمتشم اینه و…. این یعنی پروکسی. وقتی شما IP و Port پروکسی را در برنامه ای وارد می کنید یا از ف.ی.ل.ت.ر شکن استفاده می کنید، کامپیوتر شما به یک کامپیوتر دیگه در جایی از دنیا وصل میشه و اون کامپیوتر میره اون آدرسی که شما می خواهید را باز می کنه و به شما نشان میده. حالا اگر پروکسی شما در یک کشور خارجی باشه می تونه جاهایی بره که شما نمی تونید برید!
مجددا ً از دوستانی که آگاهی بیشتر دارند درخواست میکنم تا نواقص احتمالی را با ذکر نظرات خود، اصلاح فرمایند. پیروز باشید.
۲ نظر:
خیلی اطلاعات خوبی رو به زبان ساده فرمودید، فقط تونستم دو تا ایراد بگیرم ;-)
یکی اینکه فایرفاکس و اینترنت اکسپلورر موتور جستجو نیستند و مرورگر وب یا وب بروازر هستند.
دومی که کمتر مهمه اینه که همونطور که خودتون گفتید کامپیوتر حتما ویندوز نیست! پس اون آدرسی هم که دادید (فایل شیمی) ویندوزی میشه نه کامپیوتری(چون در سیستم عامل های دیگه کمی متفاوته)
همیشه از وبلاگتون استفاده میکنم،
موفق باشید
امین عزیز با سلام و درود
از راهنمایی ارزنده تان بسیار متشکرم؛ لطفا ً بازهم تشریف بیاورید که اینجا خانه ی شماست.
پیروز وسربلند باشید. بدرود.ارادتمندحمید
ارسال یک نظر