توجه: این وبلاگ در این مکان دیگر به روز آوری نمیشود و به سایت وورد پرس منتقل شده است. دوستان عزیز لطفاً جهت دسترسی به آدرس جدید «ایــــنــــجـــا کلیک کنید». منتظر قدوم شما هستم. ارادتمند حمید

۲۴ دی ۱۳۸۸

مارتین لوتر کینگ کیست؟



این روزها در وطنم، زمزمه ی آزادی بر زبانهاست و صد البته بنا به فرهنگ غنی ایرانی؛ مبارزات بی خشونت، پسندیده ترین جلوه ی حق خواهی و حق گویی هموطنان است و در این مقاله نگاهی کوتاه می اندازیم به یکی از مشهورترین رهبران این گونه مبارزات در آمریکا.یکی از روزهای تعطیل فدرال(سراسر) در آمریکا، مصادف است با دوشنبه 28 دیماه امسال ایران و بیشتر ادارات دولتی و مدارس تعطیل هستند و در بعضی مراکز آموزشی،مثل محل کار بنده،که بطور شبانه روزی دانشجویان تحصیل میکنند، فقط یک مراسم سخنرانی و تجلیل مختصری برگزار میشود و باید برگردیم به روال عادی.

گفتنی است که یک رسمی در آمریکا هست که گاهی پدران، بخاطر زنده نگهداشتن اسم خود و شاید هم از سرخودخواهی، اسم کوچک خود را به روی یکی از فرزندان خود میگذارند و مردم برای تشخیص اینکه منظورشان کیست؟ از کلمه ی«جونیورJunior» به معنی جوان و کوچکتر، استفاده میکنند. بهمین علت برای تشخیص اینکه منظور از مارتین لوترکینگ، خودش است نه پدرش؛ در ادامه ی اسم او حروف «Jr»را اضافه میکنند.وی در یک خانواده ی متوسط در آتلانتای جورجیا به دنیا آمد . پدر و پدربزرگ وی از رهبران فرقه و کلیسای باپتیست (Babtistتعمیدگرا) بودند و همین تمایلات مذهبی موجب ادامه ی تحصیل وی در رشته ی علوم دینی شد.در پی بازداشت رزا پارکس، زن سیاهپوستی که با بلند نشدن از روی صندلی یک اتوبوس عمومی برای نشستن یک سفیدپوست، زندانی شد، کینگ جوان رهبری جنبش سیاهپوستان را برعهده گرفت و به عنوان یک فعال مبارزه با تبعیض نژادی در سرتاسر آمریکا شهرت یافت.وی در سال ۱۹۵۷ به همراه ۶۰ رهبر سیاهپوست دیگر، سازمانی را بنیان گذاشت که بعدها به «کنفرانس رهبران مسیحی جنوب» شناخته شد.

او در مبارزه، علیه نژادپرستی از تعالیم مسیح و مهاتما گادی(مبازات بی خشونت) پیروی می‌کرد و بهمین علـّت در سال ۱۹۶۳ به عنوان مرد سال از سوی مجله ی تایم برگزیده شد و یکسال بعد،به عنوان جوانترین فرد، جایزه ی صلح نوبل را دریافت کرد. اوج فعالیت‌های مبارزاتی مارتین لوتر کینگ در دهه ۱۹۶۰ و برای تصویب قانون «حقوق مدنی» بود.مارتین جوان در سال ۱۹۶۳ در گردهمایی بزرگ «طرفداران تساوی حقوق» که در برابر بنای یادبود آبراهام لینکلن در واشنگتن برگزار شد، معروفترین سخنرانی خود را انجام داد که از مهم‌ترین سخنرانی‌ها در تاریخ آمریکا به‌شمار می‌آید. دکتر لوتر کینگ در این سخنرانی که در آن عبارت «I have a dream that...رویایی دارم» تکرار می‌شد، درباره آرزوهای خود سخن گفت و ابراز امیدواری کرد که زمانی فرارسد تا آمریکا طبق مرام و هدف از تاسیس خود، باتحقـّق مساوات و برابری ذاتی انسان‌ها در جهان مشهور باشد

دکتر مارتین لوتر کینگ جوان در ۴ آوریل ۱۹۶۸ در شهر ممفیس ایالت تنسی در حین ورودش به اتاق هنل محل اقامتش، پس از یک سخنرانی برای کارگران ر ُفتگر که در یک راهپیمایی آرام شرکت کرده بودند، توسط یک سفید پوست نژادپرست، ترور شد و از سال ۱۹۸۶ به بعد،مقرر شد برای بزرگداشت یاد وی سومین دوشنبه ی ماه ژانویه، تعطیل رسمی اعلام شود.تقریبا ً از آن زمان به بعد، بجای به کاربردن واژه ی «سیاه پوست» که یادآور دوران برده داری اجداد آنهاست، از عبارت « آفریقایی - آمریکایی» یا آفریقایی تبار، جهت توصیف آنها استفاده می شود و شما هم مواظب باشید آنها را نرنجانید؛ مخصوصا ً اکنون که یکی از آنها، ریئس جمهور ابرقدرت ترین کشورهاست.

۴ نظر:

ناشناس گفت...

من تقریبا تمامی مطالبتون رو خوندم .
اگر ممکن هست مطالب جدید تری بزارید تا استفاده کنیم .
خیلی وقت وارد سایت میشم چیز جدیدی نمیبینم .

ممنون از قلم روانتون ...

از دیار نجف آباد گفت...

ناشناس عزیز سلام و درود
راستش را بخواهید فکر نمیکردم که خوانندگان زیادی داشته باشم و یا اینکه آنچنان پیگیر مطالب جدیدتر باشند.
البته این مدت هم مشغولیات شغلی و شخصی هم اجازه ی به روز آوری وبلاگ را نداده بود.

بعد از همه ی این حرفها اطاعت امر خواهد شد و چشم، به همین زودیها طبق روال عادی خواهد شد.
پیروز باشید و بدرود

ناشناس گفت...

سلام حمید جان

خیلی عالی بود مثل بقیه نوشته هاتون

محمد قلمبر گفت...

داشتم فکر میکردم در تاریخ معاصر ما چه کسانی رو داشتیم که بشه با مارتین لوترکینگ مقایسه کرد. دیدم استبدادی که حداقل در 80 سال گذشته داشتیم یا آزادمردان کشورمان را زندانی و تبعید کرده و یا جانشان را گرفته.
تنها میتوانم به دکتر مصدق اشاره کنم و البته تمام جوانان گمنام امروز سرزمینم که انشااله به زودی دست بیگانگان را از خاک پاک ایران پاک خواهند کرد.

به امید آن روز

محمد