توجه: این وبلاگ در این مکان دیگر به روز آوری نمیشود و به سایت وورد پرس منتقل شده است. دوستان عزیز لطفاً جهت دسترسی به آدرس جدید «ایــــنــــجـــا کلیک کنید». منتظر قدوم شما هستم. ارادتمند حمید

۲۵ بهمن ۱۳۸۸

جغرافیای آمریکا


بیش از 6هزار سال پیش مردم ایران و هندوستان و اروپا، همه یک قوم بودند و به یک زبان صحبت می کردند، با شروع فصل سرما و یخبندان در ناحیه ی امپراطوری ایران(پرشیا/پرشن persian)، این قوم به چندین دسته تقسیم شدند و به جستجوی غذا و مکان مناسب برای زندگی، گروهی به فلات مرکزی(ایران کنونی)، گروهی به هند و گروهی به اروپا مهاجرت کردند و چون در آن زمان خط اختراع نشده بود از آن زبان مشترک، جز ریشه های مشترک بسیاری از واژه ها، چیز زیادی باقی نمانده است. همین مهاجرتها بود که باعث شد کم کم ملل و زبانهای مختلف بوجود آید و میتوان گفت که جامعه ی کنونی آمریکا، از گردهم آیی همان گروهها و ملل، دوباره بوجود آمده است. ایالات متحده ّی آمریکا، درکنار مکزیک و کانادا، قاره ی آمریکای شمالی را تشکیل میدهد. آمریکا از لحاظ وسعت، جهارمین کشور جهان و 6 برابر ایران است. انواع آب و هوا در این کشور وجود دارد: از صحراهای خشک جنوب غربی تا علفزارهای باتلاقی فلوریدا و تا دشتهای پوشیده از گلسنگ در آلاسکا. ولی روی هم رفته بیشتر ناحیه ها معتدل و سبز و خـرّم اند. این کشور نزدیک به 306 میلیون و چیزی حدود 230 میلیون بیشتر از جمعیّت ایران، را داراست. و به این ترتیب، بعد از چین، هندوستان و شوروی قرار می گیرد. آمریکای کنونی از 50 ایالت تشکیل شده است و البته دو ایالت هاوایی و آلاسکا، از سایر ایالتها جدا هستند. گفتنی است که هسته ی اولیه ی ایالتها(شبیه استان در ایران) 13 تا بوده که به مرور با کشف دیگر نقاط این کشور،و مهاجرت مردمان بیشتر به غرب و اسکان آنها، زیاد شده است وامروزه هر ایالت به منزله ی یک کشور مستقل محسوب میشود و برای خود استاندار(Governorفرماندار/ریئس جمهور) و مجلس قانونگذاری مستقل دارند؛ ولی از نظر سیاستهای کلّی و جهانی، وابسته به دولت مرکزی(فدرال) محسوب میشوند. جزایر «Puerto Rico پورتوریکو» و «Virgin Island ویرجین آیلند» در اقیانوس اطلس و نیز «American Samoa ساموآی آمریکا» در اقیانوس کبیر از سرزمینهای تابع(مستعمره) آمریکا محسوب میشوند و از هر نظر کاملا ً مثل خود مردم داخل آمریکا، محسوب میشوند و هیچ نیازی به ویزا ندارند و به راحتی میتوانند در دانشگاهها درس بخوانند و از آنجاکه تقریبا ً فقیر هم هستند؛ کاملا ً تحت حمایت دولت مرکزی آمریکا هستند.

بیشتر اهالی آمریکا در شهرهای بزرگی مثل نیویورک، لس آنجلس، سیاتل، شیکاکو، واشنگتن و ....زندگی می کنند.(البته شاید بتوان شهر لکسینگتون میزوری را با 5هزارررر نفر پیر و پاتال، مثل خودم را نیز به آنها اضافه کرد. نه؟) زندگی در نواحی روستایی و شهری، تفاوتهای بزرگی دارد و هرچند در شهر، جنب و جوش بیشتری برقرار است، «در شهر خبری نیست» و همین زندگی نسبتا ً ساده ی ما دهاتی ها از همه چیز بهتره، مگه نه؟ هرچند این حرفها را برای اینکه دل خودم را خوش کنم، به شوخی نوشتم، ولی جدا ً در این مورد نمیتوان یک قضاوت کلی کرد و هریک دارای جنبه های مثبت و منفی خاص خود هستند و شاید در یک مبحثی جداگانه اقدام به بررسی آن نمودیم. پهناوری آمریکا چنان است که به طور کلـّی 5 بخش زمانی وجود دارد. مثلا ً وقتی در نیویورک ساعت 11صبح باشد، شیکاگو 10 و «Denver» دنور 9 و در لس آنجلس 8 صبح خواهد بود و به عبارت دیگر تابع یک ساعت هماهنگ نیستند و باید جهت برقراری تماس تلفنی با نقاط مهم و دور، مخصوصا ً ادارات ، این نکته را مد نظر داشت. آلاسکا و هاوایی زمان مخصوص خود را دارند و از قسمت مرکزی آمریکا و شیکاگو به ترتیب 9 و 8 ساعت تاخیر در ساعت دارند. برای همین است که خورشیدی که در شرق و ایران طلوع میکند، تا برسه به دست ما آمریکایی نشینها دیگه رمقی براش نمونده و اینجور میلرزیم. همانگونه که در ایران، بجای اینکه از نام شهر محل تولد و سکونت شخص ذکری شود؛ از نام منطقه و ناحیه ای کلی و بزرگی که شخص در آن ناحیه زندگی میکند؛ نام میبرند، مثلا ً بچه ی شمال، مال جنوبه و ... آمریکا هم از این نظر به هفت منطقه Regions تقسیم میشود و هر از چند ایالت را شامل میشود که در زیر نام نواحی و چندتا از ایالت های مربوطه ، ذکر میشود:

1- انگلیس جدید New England شامل ماساچوست، نیوهمشیر،کانکتیکت و... 2-ساحل میانه ی اقیانوس اطلس Middle Atlantic مثل نیویورک،نیوجرسی،پنسیلواینا 3-جنوبی Southern : آلاباما، آر کانزاس، کنتاکی و ... 4-غرب میانه Midwestern : میزوری، نبراسکا، کنزاس و ... 5-کوههای راکی Rocky Mountain : آیداهو، نوادا، یوتا و ... 6-جنوب غربی Southwestern : آریزونا، اوکلا هما، تکزاس و ... 7-ساحل اقیانوس آرام Pacific Coast : آلاسکا، کالیفرنیا، واشنگتن و ...
نکته: هر ایالت پرچم مخصوص به خود را دارند و 52 ستاره ای که در پرچم ملی قرار دارد نشان از تعداد ایالتهاست(پایتخت آمریکا نیز یک ایالت مستقل بحساب می آید). در هر مراسم رسمی؛ علاو ه بر پرچم ملی، و شاید هم ارتش و ... حتما ً از پرچم ایالتی نیز استفاده میشود.
نکته: رودخانه های بسیاری در آمریکا روانند و طولانی ترین روخانه ی مستقل، رود «می سی سی پی» Mississippi است که 3779 کیلومتر طول دارد و با پیوستن و امتداد یافتن رودهای دیگر همچون «میزوری» و « سنگ سرخ» Red Rock حدود 5971 کیلومتر از آمریکا را پوشش میدهند.
نکته: سه صحرا، در سطح آمریکا مشهورند و همه ی آنها نامی سرخپوستی و یا مکزیکی دارند. وسیعترین صحرا در آمریکا « چوآ آن» Chihuahuan نام دارد و 362598 کیلومتر مساحت دارد و سپس صحراهای « سوناران» Sonaran کیلومتر181299 و «محاوی» (ک.م Mojave (38850 قرار دارند.
نکته: در بیشتر سطح آمریکا، دریاچه به فراوانی وجود دارد؛ ازجمله ایالت « مینی سوتا» Minnesota که به سرزمین «هزار دریاچه» مشهور است. گفتنی است که دریاچه های بزرگی، اطراف ایالت میشیگان را احاطه کرده است؛ که به « دریاچه های اعظم/بزرگترین» Great Lakes مشهورند؛ از جمله:1- Superior سوپریوربا 82413 کیلومتر مربع 2-Huron هیوران 59595 ک.م.م 3- Michigon میشیگان 58016ک.م.م 4- Erie ا ِری 2571ک.م.م 9 5- Ontario آنتریو/ا ُنتاریو 19477 ک.م.م
نکته: هرچند سلسله کوههای «راکی» در داخل آمریکا مشهورند، ولی بلندترین قلـّه ها، در ایالت آلاسکا که به کشور کانادا پیوسته است؛ قرار دارد و هنگام تلفظ نام هرکدام از عبارت اختصاری« Mt. » به معنی «کوه» استفاده میشود. در زیر نام 5 رشته کوه مشهور ذکر می شود:1-McKinley مکینگلی با 6194 متر ارتفاع 2- Elias سنت(حضرت) الیاس 5489 متر 3- Forakerفورکر 5303 متر 4- Bona بونا 5029 متر 5-Blackburn بلک برن 4996 متر

۵ نظر:

سيد سپهر سيدزماني گفت...

سلام

افتخاريه كه هم با شما و هم با وبلاگتون
آشنا شدم و هم اولين پيامو نوشتم.

ميدونين يكي از بزرگترين وظايف شما چيه؟
شما بي تشريفات به عنوان سفير صلح بين
دو ملت ايران و امريكا انتخاب شدين و
با اين وبلاگ انصافا زيبا و پرمحتوا تا حالا به خوبي از عهدش براومدين.

درباره دانسته ها و علايق امريكاييها و نسبت به ايران و شناخت اونها از اين
مرز و بوم هم مطلب زياد بنويسيد چرا
كه جزو دو سه صفحه اول وظيفه نامه
شما هست.

منم وبلاگ دارم خوشحال ميشم سر بزنين
چونكه جنبه ادبي هم داره چرا كه هم
متن دارم و هم سروده و هم اينكه سبزم.

كامروز باشيد
سيد سپهر سيدزماني

تبعید نوشته های یک دانش آموز گفت...

ba salam
webloge jalebi darin doost aziz.
chashm webloge shoma ro ezafe kardam. shoma ham zahmat mikeshin age weblog bande ro be linkdoonitoon ezafe konin
dar panahe hagh

از دیار نجف آباد گفت...

سید سپهر عزیز سلام و درودم را پذیرا باشید. قبل از هرچیز افتخار قلبی ام را از اینکه چون شمایی خواننده ی نوشته های این حقیر است، را ابراز میدارم.
شرمنده ام که بخاطر قالب وبلاگ، شما و دیگر دوستان، در ارسال نظرات دچار مشکل شده اید و شاید هم استفاده از فایر ورک موزیلا، درمان کار باشد. بهر حال درصددم در اولین فرصتی که دست داد؛ نسبت به اصلاح آن اقدام کنم.
در مورد اینکه من و ماهایی که در آمریکا زندگی میکنیم سفیرانی هستیم تا فرهنگ غنی ایرانی رابیشتر و بهتر معرفی کنیم؛ با شما کاملا ً موافقم و شاید هم نوشتن تجربیات زندگی ام در آمریکا به نوعی معرفی فرهنگ و تمدن آمریکایی است به همزبانان و هموطنان همدلم. با این حال همچنان نیازمند شنیدن نظریات شما هستم. انشاالله در اولین فرصت به وبلاگ شما هم سرخواهم زد و صد البته از نوشته های آن استفاده ها خواهم کرد. بیشتر تشریف بیاورید که خانه، خانه ی توست.
پیروز باشید.....ارادتمند حمید
_____________________
دوست همدل و جوانم، نویسنده ی وبلاگ «تبعید نوشته های یک دانش آموز» سلام و درودم را بپذیرید.
از اینکه به نمایندگی یکی از دبیران خود، به وب نوشته های این حقیر سرزدید؛ باعث بسی افتخارم است. چشم حتما ً پس از تعویض قالب وبلاگم، نسبت به اضافه نمودن لینک وبلاگتان اقدام خواهم کرد.
خوشحال میشوم نقطه نظرات جوانان اهل قلم و دلی چون شما را بیشتر بدانم.
پیروز باشید....ارادتمند حمید

ناشناس گفت...

aza,joon


mesle hamishe sooooooo useful

thx :)

jamal&hamidddd گفت...

sal;am neveshtehatono khondam badan veblogam barat mifresammer300000000000